Istoricul bisericii

Cartierul CFR din Mun.Bacau este situat in partea de vest a orasului Bacau si a luat fiinta cam la 10 ani dupa primul razboi mondial.In prezent are in componenta 42 de strazi in general mici care sunt toate strazi drepte, paralele si perpendiculare, iar loturile de casa sunt de circa 500 mp. In mijlocul cartierului exista o biserica frumoasa si impunatoare, iar nu departe de biserica, linga piata este casa parohiala.Parohia a fost infiintata in anul 1934.

Biserica cu hramul « Sfintii Voievozi » a fost construita de catre obstea enoriasilor din parohie cu osardia primului preot vrednicului de amintire PC Constantin Ionescu ajutat de un comitet de 30 de credinciosi pensionari in frunte cu epitropul Iordache Rusu de profesie cadru didactic.

Construirea bisericii a inceput in anul 1936 si s-a terminat in anul 1938, iar in august 1938 a avut loc slujba de sfintire oficiata de catre Patriarhul BOR Nicodim Munteanu si Episcopul Romanului Lucian Triteanu.Biserica este in forma de cruce, iar la exterior este tencuita si cu braie din caramida in relief. Dimensiunile exterioare sunt: 23 m lungime, 11,5 m latime si 25 m inaltime, iar in interior 15 m x 6 m, infrumusetata de 2 turle in forma octogonala, una mai mare deasupra naosului si una mai mica la intrare in care sunt fixate cele trei clopote.

Biserica a fost construita dupa planul arhitectului N.Ghica, iar inginer constructor a fost Frant Molnar.Biserica este pictata in interior de pictorul bacauan Nicu Enea in tehnica numita in causto, care intrebuinteaza in loc de ulei ceara curata de albine la care adauga rasina in anumite proportii si putin lac care se aplica pe tencuiala proaspata. Amestecul de ceara , rasini, lac si praf de diferite culori (oxizi ) se prepara la foc potolit, aceasta fiind tehnica renumitilor pictori Cres Hrenny si Caylus.Aceasta tehnica da picturii transparenta, relief si culoare.Ceara de albine face ca pictura sa nu crape si sa reziste umezelii si invaziei ciupercilor.E drept ca atrage praful si-l retine, dar acesta poate fi indepartat mult mai usor decat cel de pe pictura in ulei.Pictura murala realizata intre 1937-1938 dupa aproape 20 de ani s-a acoperit cu un strat de praf si fum, de aceea in anul 1957 a fost spalata si curatita tot de pictorul Nicu Enea ajutat de pictorul Gheorghe Iliescu din Roman cu cheltuiala enoriasilor si sub directa supraveghere a preotului paroh Sion Vasile.Stilul picturii este neoclassic.

In anul 1966 s-au refacut scarile de la intrare in biserica, trotuarul de jur imprejur, tot cu contributia benevola a enoriasilor si sub supravegherea preotilor Sion Vasile si Mocanu Ioan.Tot din cauza fumului de la lumanari si de la sobele de incalzit biserica a mai fost restaurata intre anii 1997 si 1999. S-a restaurat pictura in interior de catre pictorul Zarnescu Gheorghe. S-a poleit catapeteasma cu foita de aur, a fost curatat si reconditionat tot mobilierul.Mobilierul si catapeteasma sunt deodata cu biserica si sunt frumos sculptate in lemn de stejar de catre sculptorul Alexandru Grigoriu.Este o sculptura foarte reusita si unica in peisajul sculptural al bisericilor bacauane.

In 2004 s-a ridicat si o casa de praznuire.Casa are dimensiunile 20 x 4 m, are fundatie din beton , pereti din bca si este acoperita cu tabla zincata.In casa de praznuire este amenajata o capela mortuara (cu camera frigorifica) cu intrare separata, o sala de mese cu bucatarie, un birou parohial si doua grupuri sanitare.

Share: