RĂSPLATA

Într-un sat, era un om vestit pentru hărnicia sa. Dar, pe cât de muncitor era omul, pe atât de leneş era fiul său. Toată ziua ar fi stat degeaba şi tot nu s-ar fi plictisit. Numai că, într-o după-amiază, se duse la tatăl său şi îi zise :

– Tată, am văzut pe uliţă nişte băieţi încălţaţi cu ghete noi, foarte frumoase. Aş vrea şi eu aşa ghete.

– Măi băiete, i-a răspuns omul, dacă ai muncii şi tu cât de puţin, ţi-aş da banii de ghete, dar aşa, pe degeaba, zi şi tu , e drept?

n-a mai spus nimic copilul, dar a plecat supărat. Tare şi-ar fi dorit aşa ghete, aşa că a doua zi iar s-a dus să-i ceară bani tatălui său. Dar şi de data aceasta părintele l-a refuzat.

Când a venit şi a treia zi, să-i ceară banii, ţăranul zise :

– Uite, măi  băiete, văd că nu mai scap de tine! Eu am treabă aici, în grădină. Dar, în pod, e o grămadă de grâu, ce trebuie vânturat, că altfel se umezeşte şi se strică. Pune mâna pe lopată, vântură tu grâul şi pe urmă vino aici şi-ţi dau bani să-ţi cumperi ghete.

N-a mai putut băiatul de bucurie. S-a urcat repede în podul casei, dar nu prea îl trăgea inima la muncă. Aşa că s-a culcat pe un braţ de fân, a tras un pui de somn, după care a alegat în curte, strigând:

– Gata tătucă, am vânturat tot grâul. Acum îmi dai banii?

– Nu ! – a arăspuns omul categoric. Ţi-am spus să vânturi grâul, nu să pierzi vremea.Treci în pod şi fă ce ţi-am spus!

Descoperire minciunii

A plecat iar băiatul, dar nu putea înţelege de unde ştia tata că el nu vânturase grâul. Probabil că l-a surprins dormind şi nu  l-a trezit, că altfel nu se poate… aşa că, după ce s-a urcat iarăşi în podul casei, s-a pus la pândă în loc să aibă grijă de grâu. A stat el preţ de jumătate de ceas, cu ochii aţintiti spre tatăl său, care muncea de zor în curte, şi , socotind el că-i de ajuns, se duse iarăşi în grădină.

– Tată, am terminat toată treaba, n-a rămas bob de grâu neântors. Acum îmi dai banii?

– Măi băiete, după ce că eşti leneş, mai eşti şi un mare mincinos. Nu ţi-e ruşine? Să şti că, dacă nici de data asta nu te duci în pod şi nu faci ce ţi-am spus, nu mai vezi nici o gheată. Ai înţeles?

Când a văzut băiatul că altfel nu se mai poate, s-a urcat în pod, a pus mâna pe lopată şi a început să vânture grâul. Dar, cum a băgat lopata în grămadă, a găsit ascunsă în grâu o pereche de ghete nou-nouţe, exact aşa cum îşi dorea el.

Deznodământul

De bucurat, s-a bucurat, cum era şi de aşteptat, dar, în acelaşi timp, îi crăpa obrazul de ruşine pentru minciunile sale de mai’nainte. Fără să-l mai pună nimeni, a vânturat tot grâul, după care s-a dus şi în grădină să işi ajute tatăl. Acum simţea, într-adevăr, că merită ghetele, dar, mai mult decât atât, simţea cât de bine este să fii alături de părinţii tăi şi să îi ajuţi.

sursa: didactic.ro

Share: