PATRU PIERSICI

Odată, un ţăran a vrut să-i încerce pe cei patru fii ai săi. I-a chemat dimineaţa la el şi i-a dat fiecăruia câte o piersică. A plecat apoi la câmp, lăsându-i să-şi vadă de treburi şi să-şi împartă ziua cum cred ei de cuvinţă. Seara însă, când s-a întors, i-a chemat pe toţi patru în tindă şi l-a întrebat pe cel mai mare.:

-Spune-mi, ce-ai făcut cu piersica ta?

-Ce să fac, tată, am mâncat-o şi-ţi mulţumesc. A fost bună. Am luat apoi sâmburele, l-am plantat în spatele casei, am udat locul şi nădăjduiesc să crescă acolo un piersic frumos şi roditor.

-Bine ai făcut, băiatul tatii, sigut tu o să ajungi un bun gospodar. Dar tu, îi zise celui de-al doilea, ce-ai făcut cu piersica ta?

-Am mâncat-o. A fost aşa bună, coaptă şi fragedă…

-Şi apoi?

-Păi, ama aruncat sâmburele şi m-am dus la mama să-i mai cer câteva, că tare bune erau.

-Fiule, zise atunci omul cu întristare în glas ai grijă să nu ajungi un om lacom că”lacomul mai mult pierde şi leneşul mai mult aleargă”.

Dar ţie ţi-a plăcut piersica, a fost bună?- l-a întrebat ţăranul şi pe cel de-al treilea fiu al său.

-Nu ştiu.

– Cum nu ştii, da’ce-ai făcut cu ea?

-Am vândut-o. M-am dus cu ea în târg şi am dat-o cu zece bani. Uite-i!

-Fiule, tu sigur o să ajungi mare negustor, dar ai grijă că nu sunt toate de vânzare în viaţă; mai ales ce ai primit de la părinţi.

În sfârşit, ţăranul l-a întrebat şi pe ultimul băiat, cel ami mic dintre toţi.

-Dar ţie ţi-a plăcut piersica?

-Nici eu nu ştiu, tătucă.

-Cum, şi tu ai vândut-o?

-Nu tată. Eu m-am dus în vizită la prietenul meu de peste drum, care este bolnav, şi i-am dus-o lui. S-a bucurat mult pentru ea şi mi-a mulţumit din suflet.

Cu lacrimi în ochi, tatăl şi-a luat copilaşul pe genunchi şi i-a spus :

-Nu ştiu  ce te vei face tu în viaţă, dar ştiu că , indiferent ce drum vei urma, vei fi un bun creştin şi asta e tot ce contează.

 

sursa: didactic.ro

Share: