Despre

 

Preot iconom stavrofor Silviu-Daniel MATEI

S-a născut la data de 25  aprilie 1986  în municipiul Bacău, din parinții Viorel  și  Anișoara. Între anii 1993 – 1997 a urmat cursurile primare la  Școala Gimnazială “Nicolae Iorga” Bacău, iar cursurile gimnaziale între anii 1997-2001, la Liceul Pedagogic “Ștefan Cel Mare”  Bacău. În anul 2001, dă examen la Seminarul Teologic  Ortodox “Sfinții Împărați Constantin și Elena” Piatra Neamț și fiind admis urmează  primul an de seminar. În anul 2002 se transferă în eparhia de care aparține, la Seminarul Teologic   Ortodox “Sfântul Gheorghe” din  localitatea Roman, unde  își încheie cei 5 ani  de seminar și  dă examen la Facultate. Între anii 2006-2010 urmează cursurile Facultății de Teologie Ortodoxă “Patriarhul Justinian” București, la sfârșitul cărora susține teza de licență la catedra de Dogmă și Spiritualitate cu titlul “Slava deșartă în concepția Sf. Ioan Scărarul”, catedră condusă de  părintele profesor dr. Gheorghe Holbea. În 2009, în anul 3 de facultate, se căsătorește cu Anca-Mihaela Mirica, născută în localitatea Bacău, de profesie jurist. În anul 2010 dă  examen  și începe cursurile postuniversitare de  masterat în cadrul   catedrei de  ”Istorie și Tradiție” cu durata de 2 ani,  la Facultatea  de Teologie Ortodoxa “Patriarhul Justinian” Bucuresti.  La data de 02 februarie 2011 este hirotonit diacon, iar pe data de 5 februarie 2011 este hirotonit preot pe seama Parohiei Gura Văii (Racova), Protopopiatul Buhusi.  La data de 14 septembrie 2011, primește  în parohie vizita Preasfințitului Părinte Episcop Ioachim Bacăuanul, care oficiază slujba Vecerniei din preajma hramului bisericii “Nașterea Maicii Domnului”,  binecuvântând lucrările de reabilitare și de  refacere a picturii exterioare ale bisericii,  precum  și lucrările de renovare efectuate la  casa  parohială.  În anul 2012, termină cursurile postuniversitare de masterat, susține teza de disertație cu titlul ”Relația dintre Biserică și stat în timpul Sfântului Ioan Gura de Aur“ sub îndrumarea părintelui profesor dr. Gabor Adrian, iar  la data de 01 iunie 2012, este numit pe  funcția  de Inspector în cadrul Centrului Eparhial Roman, funcție pe  care o îndeplinește  în prezent. Tot în anul 2012 obține  Definitivatul  în preoție și  tot atunci cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Episcop Ioachim Băcăuanul începe  construcția Capelei cu hramul  “Sfântul Antipa de la Calapodești” , pe care o  termină într-un an de zile cu ajutorul credincioșilor din cadrul Parohiei Gura Văii . La data de 30 iulie 2013 primește distincția de ”Iconom”, de la  Preasfințitul Părinte Episcop Ioachim Băcăuanul, când  a făcut sfințirea capelei, înconjurat de un sobor impresionant de preoți și diaconi.  La data de 01 septembrie 2013, cu  părere de rău se  desparte de  enoriașii din Parohia Gura Văii (Racova) și răspunde solicitării chiriarhului de a veni la Parohia “Sfinții Voievozi” CFR, Bacău pe postul de preot coslujitor, eliberat de  părintele Alinei Constantin  prin pensionare.
În luna octombrie 2013 primește sarcina de a administra și definitiva lucrările de renovare și reamenajare începute la casa parohială și la anexele sale. În anul 2014, când termină lucrarile la casa parohiala, este ridicat in rangul preoțesc, primind distincția de «iconom stavrofor» de la Preasfințitul Părinte Episcop Ioachim Băcăuanul, cu ocazia sfințirii lucrărilor.
În luna februarie 2017, obține Gradul II în preoție, iar pentru activitățile remarcabile desfășurate în cadrul parohiei între anii 2014-2017, este numit preot paroh înlocuindu-l astfel pe parintele Constantin Ciobanu.

 

Preot iconom stavrofor Constantin CIOBANU
DSC_68541S-a nascut la data de 4 noiembrie 1957, in municipiul Bacau, din parintii Vasile si Didina. Intre anii 1964 – 1968 a urmat cursurile primare a Scolii “Alexandru Ioan Cuza” (Scoala numarul 19), iar cursurile gimnaziale la Liceul “Ferdinand” (fostul Liceu “George Bacovia”) din Bacau, intre anii 1968-1972. In anul 1972 da examen de admitere la liceu. Intre anii 1972- 1976 urmeaza cursurile Liceului teoretic “Vasile Alecsandri” din Bacau. In 1976 sustine examenul in vederea obtinerii diplomei de bacalaureat. In anul 1976 se prezinta la concursul de admitere in Institutul Teologic de grad Universitar din Sibiu, acesta fiind singura facultate de teologie care primea la inscriere absolventi de liceu, unde este declarat admis. Intre 1976-1977 satisface stagiul militar cu termen redus in orasul Bistrita Nasaud. Intre 1977-1981 urmeaza cursurile Institutului Teologic, la sfarsitul carora sustine teza de licenta la catedra de Drept Bisericesc, cu titlul “Cutuma in Dreptul Bisericesc”, catedra condusa de regretatul parinte profesor dr. Ioan Floca. A urmat deasemenea cursurile de definitivat in 1987 la acelasi Institut Teologic din Sibiu, iar in 1991 cursurile de promovare la Insitutul Teologic din Iasi.
In august 1980 se casatoreste cu Theodora Pastor nascuta in localitatea Buhoci, judetul Bacau, de profesie inginer. Impreuna au un fiu Bogdan Constantin nascut in 1982 care este casatorit are doua fetite si locuieste la New York – SUA .
Pe 5 august 1982 este hirotonit diacon, iar pe 6 august 1982 este hirotonit preot pe seama Parohiei Schineni, Protopopiatul Bacau, cu un numar de 180 credinciosi ortodocsi, imprastiati in trei sate cu o Biserica parohiala si doua filii.
In februarie 1989 prin grija Inalt Prea Sfintitului Arhiepiscop Eftimie, dupa o munca de sapte ani in Parohia Schineni unde a renovat si imprejmuit cu gard toate cele trei Biserici, a fost transferat la Parohia “Sfintii Voievozi Mihail si Gavriil” CFR din municipiul Bacau, pe postul de preot coslujitor. In ianuarie 2012 prin decizia Prea Sfintitului Episcop Ioachim Bacauanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Romanului si Bacaului este numit preot paroh si primeste distinctia de preot iconom stavrofor dupa o activitate de 30 ani in slujba Bisericii.

                   

Share: